om fjolår och nyårsafton och nyårsångest

Hej,
jag är irriterad på tiden för att den går så fort. Vem åt upp mitt lov, liksom. Jag skulle vilja ligga på rygg i flera dagar, i ett svävande mellanrum, med händerna knäppta över magen och bara fundera på mitt gångna år. Fundera riktigt hårt, för att sen knyta ihop den SOPSÄCK som 2011 var, och aldrig nånsin öppna den igen. Känner inget riktigt behov av att göra en publik sammanfattning av ett år så misärigt som detta. Inte ens jag vill ju komma ihåg. Vill inte kunna gå tillbaka till ett arkiv. Inte kunna framkalla samma smak. Men jag vill ändå gärna bearbeta det, för att liksom bli helt färdig. Jag vill kliva in i nya året som ren, inte ta med mej ett enda gruskorn från i år. Helst inte ta med mej själv heller. Jag blev så annorlunda. Jag tycker inte om mej längre. Jag har tappat sista droppen självrespekt. Den människan dumpar jag gärna med året.

Jag försökte sno en sådan där bloggenkät med färdiga frågor, men den krävde liksom fem stycken fina händelser. 5 stycken! Jag började tänka noga och kom fram till typ: när jag sprang ikapp Klas Östergren och fick en liten kick av både språng och författarsmitta... äta ny abborre med Axel och hans fina familj mitt på vattnet i sista solen... dom egna dagarna med pappa i Paris... fastän vi flyttstädade och allt egentligen kändes sorgligt. Att knäcka creme brûlée och vinka adjö till alla gamla Montmartregränder. 
så JA, det är klart att det funnits stunder. Även i misären. Även på festivalerna och även under fullmånarna och till och med på skoltoaletterna.
Men det är svårt att minnas fem specifika superhändelser. Mycket enklare att minnas hundra onda. Jag kan minnas när foten gick sönder när The Ark sa hejdå när jag tuggat händerna blåa när jag ramlat i svarta hål mardrömsdrömt - gråtit - bitit. En snabbvy över 2011 skulle nog visa: ambulansen, sista konfettin, Ola Salos allra sorgsnaste kajalögon, 22 juli, ekonomisk kris, konkurs, säga upp sej, oväder. Storm ute storm inne storm i sinne. Verkligen nån slags skymning över jorden. Undergången känns så logisk och nära? Eller... inte så länge nån tjänar pengar på den... och alla vackra människor som försvann. Som Lena. Hon fattas mej och hon fattas världen och lämnade mej så TOM. Nu är liksom ansvaret vårt men vi tar det ju inte. Vi tar det ju inte! vad gör vi istället... twittrar... Lena min diamant, kom och spöka här. Det är okej med mej. Jag behöver äkta inspiration.

Åh, det blir lätt så privat. Det är mitt privataste år hittills. Jag har tystnat så mycket. Låst nån del av mej. Och samtidigt blivit ett såll... pratat och pratat och pratat så mycket... men bara skit... eller såhär; sagt så mycket meningslöst. Spillt tappat runnit ut.

Det här är alltså ingen stadig sammanfattning av året. Det fanns mycket i 2011 jag skulle kunna skriva om. Städer eller speciella människor eller känslor men framförallt det sista är jag oändligt trött på. Det har varit ett tonårsår med tonåringar i. Massvis med tonåringar. Och tonårskänslor och tonårssvartsjuka och tonårsdrama... jag är så fruktansvärt trött på desperata tonåringar (plågsamt medveten om att jag själv är ett praktexempel på en) - och för den delen ännu tröttare på cyniska och glömska och förstenade vuxna!!! 2012 ska jag skaffa nytt, gärna pensionerat umgänge. Med självdistansen tonåringar saknar men utan att förminska och håna sina yngre jag som alla dumma mellanvuxna... nä jag skojar. Tonåringar är väldigt gulliga och jag känner många som jag älskar. Men jag önskar mej lite vänskapskretsbalans.
Åh jag har aldrig känt mej så maktlös. Åh jag har aldrig känt mej så ful. Åh jag har aldrig brytt mej så mycket om så typiskt ängsliga onödiga saker. Och jag har i min rädsla och fåfänga gjort allting så halvhjärtat. Jag har lagt mitt hjärta i hans hand fast ändå inte. Jag har sett Morrissey fast ändå inte... det var väldigt mycket som aldrig fick nån final.
Sammanfattningsvis har det varit ett år av manshat, blod och glitterspray. Trettiokronorsglitterspray luktar exakt som våren. Som att stå i Andreas badrum och sjunga upp med Let your body decide. Som Sundsvalls torg i april med rosa Cornelia och tygrosor. Som tunnelbanan tidiga morgnar med Heidi. Som Micke. Som. Som. Som. 
(om några timmar är blodåret över! hurra. Det skönaste är att jag har ett varannat år-system som jag inte styr över men enligt all min statistik är det sant - varannat år mår bra och varannat år förfärligt. Kan backa många många år tillbaks och det stämmer jämt. Det är 2012's tur att må bra).


Höll du några av dina nyårslöften? Kommer du ha några nya nästa år?
tja, enligt bloggen: "Att se Ola och Jepson hångla i glittrig svett på minst fyra scengolv i vår! Att vilja, kunna och börja skriva. Mycket synth. Mer foto, Dianan flitigt framkallad. Att hålla balansen. En rolig hårfärg. Hundra äventyr utan att för den sakens skull behöva offra hjärna/hjärta. Spring i benen, en välsmord motor åt bröstet - drivkraft och lust! Att bli säkrare i min stockholmsroll. Ökad lägenhetstrivsel, mer sammetssoffa, fler vänner åt väggarna, murgröna åt hyllorna, speglar och string. Fina möten, nya människor. The Knife live. Att fylla 17 utan ångest. Vara stadsmissionen-volontär äntligen. Århundradets festivalsommar. Och ovanpå detta lite klättrande i dom polska bergen. Samt ekonomisk frid - jobb - framgång - ... ok, stopp, sansen... Nej, för mest önskar jag mej av 2011 att ALDRIG NÅNSIN SANSA MEJ/rätta mej/vara i vägen för mej/dämpa/ångra. Jag önskar mej att bara gå framåt, stänga av backspeglar och tända hjärtat"
Ryser bara av att läsa dom... ganska talande va... usch. Jag fick visserligen ett lyxigt sommarjobb i famnen och annan hårfärg dessutom, inte fyra men iallafall tre stycken the ark-scener på vårkanten och jag släpade hem världens bästa plyschsoffa till lägenheten... men ändå, näe.
Jag har några nyårsönskningar i år också, för jag är lagd åt det fjantiga nystartshållet, men dom är mycket försiktigare än ifjol och definitivt hemligare.
Vilka länder besökte du? frankrike ba' Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012? Inre frid, fyllning i allmänhet. Inte vara så vacklig och nervös. Egna åsikter och en god medmänniska. inuti mej. Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas, och varför? 17 februari 13 maj 16 juli 16 september... och så vidare... men inga vackra anledningar. ♦ Har du varit sjuk eller skadat dig? hehe tja, man är väl lite ärrad. ♦ Bästa köpet? biljetterna till Lund & Helsingborg som jag var så velig kring innan. tack Jesus. tack Sylle. Det var bra gjort fastän mitt livs värsta konsert.
Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2011? en okomplett lista men ungefär dom här. Nästan ingen låt är från i år såklart... öhh snarare 20 år gamla. Inte så allmängiltig alltså. Jaja. För mej är den PÅ PRICKEN 2011 och sår i mina öron.
♦ Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? jag var kanske inte hysteriskt mycket ledsnare, men jag var ju för sjutton ALDRIG glad. En mycket jämnare slags ledsenhet. Den växte in i mej. ♦ Vad önskar du att du gjort mer? lyssnat på min egen mage snarare än på andras / Sett The Ark. Någon gång till. Medan dom fanns. ahhhh den tanken är så ond / Ja, och lite allvarligare saker som typ: räddat somliga relationer, tagit bättre hand om, engagerat mej. ♦ Vad önskar du att du gjort mindre? *tagit skit*. spårat. gjort mej till ÅTLÖJE. Gråtit på öppna gator. Handskats så klumpigt med mitt lilla hjärta, hatat mej och låtit andra instämma i det ♦ Hur tillbringade du julen? med mamma, Hamlet, Edgar och en finfin tät gran. Fick ett flaskskepp och inramad Fredrik Strage i present ♦ Blev du kär i år? jag var kär när året började. Sen vet jag inte. Snarare.......... besatt?? :) *fangirl* ♦ Något du önskade dig och fick? bo kvar i lägenheten ett tag till. En genomskinlig klänning med dansande skelett. ♦ Något du önskade dig men inte fick? åka på Way out west (tack till min lilla fot)... ♦ Vad gjorde du på din födelsedag 2011? gled runt i Sthlm... ägde gatorna... åt sorbet och gick på skattjakt ♦ Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? ÅTSKILLIGT ♦ Hur skulle du beskriva din stil år 2011? ful ♦ Vad fick dig att må bra? ofta Amina. Och andra omtänksamma roliga smarta människor. Nattchattande med Andreas. Varma katter i knäet. En kväll med pappa på Kvarnen. Edgars lilla kyrkrevolution. Vissa mejl.
♦ Vad fick dig att må dåligt? alla handikappade relationer. Att upptäcka att vi är så små och inte kan ta hand om varann. all maktlöshet. alla andra ledsna. The Arks nedläggning som ännu mer bevisade hur liten och klen jag är ♦ Vilken kändis var du mest sugen på? Morrissey ;) fast sugen och sugen jag vet inte jag. ♦ De bästa nya människorna? Frank Agnes Clara Kajsa Roger. bland andra. Det är svårt att skilja på nya året och gamla och vilka som fanns och vilka som trädde in och vilka som blev tydligare och vilka som gled ut ♦ Årets bästa film? Varken kanske bästa eller nyaste (speciellt inte nyaste) men årets MESTA film: American Beauty. kommer alltid förknippa rosenbladen plastplåsen och thora birch, känslan är på pricken 2011's. ♦ Lärde du dig en viktig läxa i år? att inget är gratis... om man slutar använda alla muskler - typ sin snällhetsmuskel eller skrivmuskel - så blir man ett litet elakt monster och dålig på att skriva. Hårt men SNÄLLA skärp dej!!!
♦ Citera en sångtext som summerar ditt år: home is where i want to be but i guess i'm already there skulle jag helst säga men det har jag ju just sagt. Det är iallafall min sorgligaste favoritrad och jag har verkligen varit på nån sån... jakt.
men ok, kanske IT'S MY LIFE TO RUIN MY OWN WAY
:)

Nej, ärligt, det här är för svårt. Den här frågan vill hellre tas på allvar men det är fel tidpunkt och jag vill bara ta på mej min strassklänning och öppna armarna och själen för 2012. kom älskling. I dej ska jag bli bra. Väl?


Kommentarer
Postat av: Björk

JA det är töntigt med nån som varje nyår envist tror att allt ska bli bättre över en natt. Över några nya siffror. Stor chans. Som om det var så det funkade. Som att släppa allt eget ansvar. Jag veeeet. och nu har jag sagt det högt så slipper nån annan.ärligt talat är jag lite rädd och inte alls helt säker på 2012. men varje år har en ny stämning så att 2011 snart ska släppa taget tror jag iallafall på. mmmgott nytt år alla vackra bästa personer som läser

2011-12-31 @ 12:51:06
URL: http://bump.blogg.se/
Postat av: andreas

2012!!!!! älskar dej och 2012 kommer att älska oss

2011-12-31 @ 15:04:31
Postat av: Emelie

Gott nytt år vackra Björk!

2011-12-31 @ 17:19:09
URL: http://bobhnud.tumblr.com
Postat av: Anna

Gott nytt år Björk!2011-12-31 @ 23:14:41
Postat av: Linnéa

Goddag Björk!

Jag lyssnade på låtlistan du gjort över året som gått. Jag fick höra massvis av låtar jag aldrig tidigare hört!Tack för det.2012-01-01 @ 19:08:25
URL: http://antikvariatet.blogg.se/
Postat av: hemlig

hej björk. jag har läst din blogg ett tag nu, beundrat dig på avstånd både här och på en och annan the ark-konsert. jag vet inte så jättemycket om dig, bara det du avslöjat här, men jag tror att vi är ganska lika ändå. jag skulle gärna hjälpa dig mot allt det onda i världen, men du känner inte mig / jag känner inte dig, så det är ju inte särskilt aktuellt...

om jag var lite modigare så skulle jag inte skicka detta anonymt, men tyvärr så är jag inte det. ja ja, det påverkar väl ändå ingenting ändå.

men jag hoppas innerligt, från djupet av mitt ängsliga hjärta, att ditt tvåtusentolv blir lugnare och gladare än detta året. det förtjänar du.

puss

2012-01-03 @ 00:57:32
Postat av: Mikaela

Jag tror jag såg dig gå av tunnelbanan i Mariatorget för några veckor sedan, ville bara säga det!

2012-01-04 @ 16:30:17
URL: http://impuls.blogg.se/
Postat av: björk

till hemlig: men! vad fin du är. hej. jag hoppas att ditt tvåtusentolv tar dej med storm. en spännande och medsols storm.

KRAMMikaela: ja det gjorde du nog! hoppas jag släpade på blommor och gav ett glatt intryck... eh... det gjorde jag troligen inte. hej hej iallafall.& gott nytt år igen2012-01-04 @ 23:24:58
Postat av: kajsa

älskade. Det är nu orden borde komma. Men det gör dom inte. Och jag önskar jag kunde säga något. Jag gör ju det, du vet, i hemlighet. Helt fel, men dragspelet lägger sig i lådan nu. Puss.

2012-01-07 @ 03:46:20
URL: http://kajsaadler.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0