brev från min psykolog

"När man får diagnosen Asperger's syndrom (som du härmed har fått) är det för att man behöver förståelse för vissa saker som inte alla skulle förstå annars. Alla med AS har inte samma personlighet, men det finns många drag som är lika. Det ser också olika ut hos tjejer och killar. Många med AS har specialbegåvningar, som världen har uppmärksammat (t ex. Einstein), och många blir beundrade av omgivningen för att de "sticker ut", klär sej läckert och så vidare.
Jag skriver till dej för att berätta hur jag har tolkat de resultat du fick på testen vi gjorde. Du får själv avgöra om du tycker att de stämmer:

Du har en högre allmän begåvning än många andra i din ålder. Du är estetiskt lagd och kreativ, och fick bra resultat på språkliga uppgifter. Vissa andra deltest fick du ett lägre resultat på, jag sammanfattar här vilka förmågor som det gäller (Ja, exakt, rada upp det negativa du, det känns jättepeppt och ljuvligt att spara)
- att hålla mycket information i huvudet och dra slutsatser av det.
- att planera olika situationer.
- att se sammanhang.
- att se meningen med vissa saker.
- att föreställa sej och förutse skeenden.

När man har diagnosen AS är också vanligt att man tolkar intryck något annorlunda än vad de flesta gör. Man kan exempelvis vara känslig för beröring, ljud eller ljus. Man kan ha svårt att förstå hur andra tänker och beter sej. Man kan tycka att det är jobbigt att vara med flera samtidigt. Man kan ha svårt att reglera sömn, mat och aktiviet (att vara lagom), man kan känna sej osäker på hur man ska vara i olika situationer (särskilt nya) och mot andra.
Allt detta kan ibland leda till att man känner sej förvirrad, arg, stressad eller deppig.
Det brukar kännas lättare när man blir äldre, och blir mer säker på sej själv.
Det viktiga är att man gillar sej själv för den man är, tar vara på alla de begåvningar och intressen man har. Man kan också träna upp sin förmåga att handskas med olika situationer och människor.
Detta är ju ingen sjukdom, utan en del av personligheten.
Lycka till önskar ****".

 

 

tack tack tack


RSS 2.0