höst, hus, betyg

Alla frågar ivrigt vad jag ska göra i höst,
och jag är bara helt cool, avslappnad, rycker på nonchalanta axeln;
- måhända Stockholm, måhända Skåne, måhända IV kvar i Sundsvall, kan ju också va skittrevligt.
Bryr mej inte så noga! 
Fast oftast säger jag ändå Stockholm. Fryshusets skrivarlinje. Det är femton platser åt blott tretton sökande, så chansen är trots allt rätt stor att jag kommer in. Trots mina klena 165 meritvärdespoäng. Hö hö. hö.. hö host host fan vad jobbigt det ändå känns för mvgpersonen djupt inne i mej att säga så.
NÅVÄL. Förhöret fortsätter med nåt i "men var ska du bo då?"-stilen och min coolhet fortsätter med ett svalt "äääh, vet inte riktigt, men det ordnar sig väl på plats, kan väl ba' ta ett badkar nånstans". 
Det är sant. 
Jag oroar mig inte. 
Jag blockerar flitigt framtiden ur sinnet. Kan inte riktigt föreställa mej.
Att släppa taget om blåa enplans-Oasenhuset. Att släppa hemvägen genom Nacksta. Släppa dunkla hallen som aldrig har lyse och Hamlets museumrum. Tomteplanschen i köket som hänger uppe året runt för att dölja trasiga tapeten bakom. 
Eller: ett tagsläppande kan jag så väl tänka mej, ty jag trivs ju inte på en fläck. Men min intensiva bortlängtan har svalnat och allt jag vill är att somna om. 
Tre sista veckorna. Skitviktiga och misslyckade, jag är inte i fas eller efterlängtat tagen i kragen. Slår snarare omotivationsrekord - för hur än aktiv kamp så slutar det ju ändå i urusla betyg, bara mer eller mindre urusla, och då är jag hellre superurusel. Ologiskt? lite. Men urusel light eller äkta urusel - ni kan väl tänka er. Light-moroten funkar inte. Elva feta fina MVG hade funkat som morot, men bleka små G:n i kanten hjälper föga. Jag vill att det ska KÄNNAS. 

Men dessa sista historiska veckor kommer att gå, för tid går, så himla snabbt, och jag kommer att överleva, och jag kommer att göra mina sista Kalleprov, sista vårvernissage, avslutningsmiddag, spexfoto, avslutning, plötsligt är det sommar. Och den kommer va' skitgrym. Inte still en sekund blir mitt motto. 


Men hösten? Sommaren blåser förbi och det är plötsligt augusti; att stå bostadslös då är inte lika skitkul. Jajavisst kan jag nödbo hos pappa, men det är långt från stan och med ganska osmidig trafik, och alla säger "man kan byta skola! och flytta! och göra om! och göra rätt! och göra fel! och ändra sig!" men jag tror verkligen på att göra rätt från början. Att välja nåt som inte känns tveksamt redan innan. 
Och det är tråkigt med en huggtandsomgivning som bara misstror och misstror.
Bo själv fixar jag prima! Betala är såklart en egen fråga men att BO själv, vadå, vara i ett eget litet rum? En mini-etta? Det krävs det ingen talang för. Jag är inte mörkrädd och inte umgängesnödig.
Är det något jag kan så är det att vara själv.

Jag ska ta tag i det. Och ta tag i mej. Skolböckerna i travar. Fånga solen. Säga hej till små kompisarna nån enda gång. Krama mamman. Och glöm inte ringa pappa. Städa! Skicka de där breven. Ställa dej i bostadskön. Svara på mejlen. Andas. Promenera i häggdoften. Njuta av sista nian. Fixa Amnestyarbetet, börja på det åtminstone. Läsa böckerna som snart ska tillbaks. Fixa studentpresent till Hamlis. Vattna blommorna som redan är halvbruna. Bli snygg. Bli smart. Ta det lugnt. Stressa. 
shit. hej! /björk.


Kommentarer
Postat av: malin

Det onödigaste jag gjorde under min skoltid var nog att gå ut med 300p i 9an. Det betydde absolut ingenting för min framtid. Jag hade ångest till tusen när jag skulle sluta för framtiden var ju liksom där. Sen tre år på gymnasiet och efteråt var det bland det nyttigaste jag gjort, men inte livsavgörande.

Vid varje avslut kommer den där ångesten. Nu är jag inne på min tredje termin på universitetet och den första där jag faktiskt klarar hela kursen. Hade jag fått välja hade jag hellre misslyckats på högstadiet, men huvudsaken är att man misslyckas någon gång. För man lär sig så jäkla mycket av det. Man lär sig att man inte behöver vara bäst, hela tiden. Och man får välja fel och sen börja om.

2010-05-23 @ 11:50:44
URL: http://mistcoloured.blogspot.com
Postat av: Hanna

Det vore helt fantastiskt fint om du kom till Stockholm, det behövs en Björk om inte flera, här. Så kan vi ses! Fika i din etta, eller i ditt badkar, eller på mitt rum. Prima, eller vad säger du? Puss!

2010-05-23 @ 17:05:04
URL: http://blackrainbow.blogg.se/
Postat av: Ellen

Du är snygg och du är smart och det löser sig vad du än bestämmer dig för! Utöver det vill jag träffa dig snart, björkis! <3

2010-05-23 @ 18:24:01
Postat av: gittilou

hej björk, tack för en sån fin kommentar, den kan jag plocka fram och läsa när jag misströstar. jag skulle även kunna plocka fram din blogg då (även då jag inte misströstar förstås) för jag känner att den är precis i min smak. fin text å fina bilder.ps. skrivarlinje på fryshuset?! underbart. varför kände jag inte att stockholm var ett möjligt och genomförbart alternativ redan på gymnasietiden? allt går!kram!

2010-05-24 @ 18:10:18
URL: http://gittilou.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du är himla bra.

2010-05-24 @ 21:58:55
Postat av: maya

hej du! du är så fin och bra, och jag som också snart ska sluta nian har inte heller alls de betyg nörden inom mig vill! men jag har insett nu sista veckan att, det gööör ju ingenting, allt går bra ändå! puss(ps. hur embed:ar man videor med blogg.se, får inte till det!)

2010-05-25 @ 19:41:24
URL: http://ashketchup.blogg.se/
Postat av: Sofia

Jag gillar din blogg. Och jag gillar sättet du skriver på. Och jag ger mig fan på att jag skulle gilla dig också om jag kände dig. Tack för att du bloggar. Det är kul att läsa.

2010-05-25 @ 21:54:09
URL: http://krullskrafs.blogspot.com
Postat av: Mimmi

En kompis till mig gick Fryshusets skrivarlinje (efter att ha bytt från annan skola) och hon är nöjd. Inte för att det löser bostadsfrågan. Ville bara säga det.

2010-05-27 @ 19:58:56
Postat av: Gustav Hulu

Bara 165!Jag hade förväntat mig att du skulle ha mer än mig, jag har 245

Postat av: MidnattsSvammel

Vet inte om du kanske har bestämt dig nu men vill bara säga att jag själv ska lämna min håla för stockholm och känner mig väldigt nöjd med det. Nu får jag hjälp av min syster som bor där men ändå. Jag vill bara säga att det är en sån chans att komma ifrån och jag var alltid rädd att annars fastna, torka och tillslut dö utan att ha gjort något.Det blir nog bra hur du än gör men om du tar dig till storstaden så kan du ju gå på konserter varje vecka ( eller så ofta som man har råd iaf) och titta på alla glada turister i gamla stan. :)

2010-06-13 @ 22:01:12
URL: http://midnattssvammel.blogg.se/
Postat av: Björk

Sofia, Mimmi, alla fina: TACK.Gustav: men haha, jag suger ju i skolan, det handlar hela bloggen om. Jag är ju aldrig där. MEN! Nu har jag höjt mej till HELA 200 poäng! Svindlande imponerande.MidnattsSvammel: exakt så. Man ska alltid flytta om man kan. Det går att flytta tillbaks. Eller vidare. Men att stå still för att man inte törs är bara värdo och ångergarantistämplat.

2010-06-14 @ 19:19:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0